Review: Randall Bramblett – Paradise Breakdown

 

Randall Bramblett - Paradise Breakdown

Randall Bramblett – Paradise Breakdown
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Strolling Bones
Release: 2024

Tekst: Joop van Rossem

Randall Bramblett (1948) behoort inmiddels tot de veteranen in de rockwereld maar is desondanks geen artiest die veel commercieel succes heeft gekend. Toch heeft de Amerikaanse multi-instrumentalist, zanger en liedjesschrijver een cv van samenwerkingen en gastoptredens waarmee ik met gemak deze recensie zou kunnen vullen; voor de complete lijst verwijs ik je graag naar Wikipedia.

Voor zijn 13e album dook Bramblett in zijn muziekarchief en duikelde daar een aantal onafgewerkte demo’s op die voor deze cd werden afgewerkt.

Sinds zijn debuut ‘That Other Mile’ uit 1975 brengt Bramblett zijn karakteristieke mix van rock, pop, rhythm ’n blues en soul en dat is op ‘Paradise Breakdown’ niet anders. Met zijn herkenbare stemgeluid dat bij tijd en wijle vergelijkingen kent met Ian Hunter, brengt hij sterke nummers zoals het relaxed voortkabbelende, met een mooie melodie opgesierde opener Fire Down In Our Souls, het met een schurend voodoosfeertje opgeleukte Down In The Wilderness of de meest rockende track, ‘Round And ‘Round The Sun.

Maar ook de liefdevolle ballads The Circus en Somewhere In The Sky en afsluiter Worried About Money, een funky en licht jazzy nummer met fijne saxsolo’s, mogen er zijn. Ach, het zal niet meevallen om een ondermaats album te vinden in de lange historie van dit muziekdier. Vakblad Rolling Stone sloeg de spijker op zijn kop met de uitspraak: “One of the south’s most lyrica land literate songwriters”.

Tracks:
01. Fire Down In Our Souls
02. We Had It All The Time
03. Throw My Cane Away
04. Down In The Wilderness
05. The Circus
06. Come On
07. ‘Round And ‘Round The Sun
08. Somewhere In The Sky
09. Will I Ever See The Day

10. Everything Is Stolen
11. Worried About Money

Website: https://randallbramblett.com/home