Review: Gillian Welch & David Rawlings – Woodland

 

Gillian Welch & David Rawlings – Woodland

Gillian Welch & David Rawlings – Woodland
Medium: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Acony Records
Release: 2024

Tekst: Fons Delemarre

Als je het puur wilt hebben, voldoen twee stemmen en twee gitaren. Zo puur klinkt ‘Woodland’ van Gillian Welch en David Rawlings. Beiden zijn gelouterde muzikanten, die in allerlei samenstellingen albums maakten. Het is interessant te horen dat wat ze toevoegen aan hun stemmen en gitaren zó organisch ingepast wordt, dat de overall indruk toch blijft: twee stemmen, twee gitaren.

Maar, schijn bedriegt. Op Empty Trainload of Sky, bijvoorbeeld, hoor je een subtiele pedal steel (Russ Pahl), die volledig geïntegreerd is in de muziek. Nog opvallender in al zijn onopvallendheid zijn de strijkers in What We Had. Gearrangeerd en fantastisch in de mix gezet door Rawlings, schitteren ze in al hun bescheidenheid. In deze track cirkelen flarden rond van oude Britse folk (Pentangle, Bert Jansch). Tegelijkertijd doet het arrangement denken aan de subtiele ballads van Fleetwood Mac in hun beginjaren.

Hashtag is een eerbetoon aan Guy Clark, met wie het duo getourd heeft en die een belangrijke en gerespecteerde leermeester voor hen is. Ook hier zijn de strijkers weer fraai in het geluid geïntegreerd. Hetzelfde geldt voor alle andere gastmuzikanten: Brian Allen en Morgan Jahnig (bas), Russ Pahl (pedal steel), Chris Powell (drums), Ketch Secor (fiddle). Daarnaast is er een aantal strijkers present (viool, viola, cello) en Jennifer Kummer en Patrick Walle spelen French horn. Tel daarbij op dat Welch zang, gitaar, bas en banjo speelt en dat Rawlings zang, gitaar, orgel, guitjo (6-snarige banjo) en mondharmonica voor zijn rekening neemt en het is des te meer bijzonder dat de uitstraling en klank van het album ‘gewoon’ een duo met zang en gitaar is.

‘Woodland’ is een puur album van een puur duo, dat ogenschijnlijk ouderwetse folk maakt, maar niets is minder waar. Het is een puur pareltje voor liefhebbers van ingetogen muziek van een fantastisch op elkaar ingespeeld duo: Gillian Welch en Davis Rawlings. Mijn favoriete track is het Dylanesque Turf The Gambler. Compositie, zang, tekst en arrangement zijn vintage Dylan, maar Turf The Gambler is helemaal Welch en Rawlings.

Tracks:
01. Empty Trainload Of Sky
02. What We Had
03. Lawman
04. The Bells And The Birds
05. North Country
06. Hashtag
07. The Day The Mississippi Died
08. Turf The Gambler
09. Here Stands A Woman
10. Howdy Howdy

Website: https://www.gillianwelch-davidrawlings.com/