Rockcolumn: Walter Trout – Blues Survivor
De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’
Tekst: Tom Wouters
Walter Trout – Blues Survivor
Arnhem, herfst 2013. In Luxor Live! schuifelt tot verbazing van het publiek, in plaats van de verwachtte, dikke, ietwat opgeblazen man, een sterk vermagerde (behoudens een opgeblazen buik) gitarist het podium op. De verbazing verandert al snel in bezorgdheid als blijkt dat Walter Trout tijdens zijn optreden regelmatig uitgeput op een stoel neerzijgt. Verwonderlijk genoeg, speelt en zingt hij de blues, zoals we van hem gewend zijn; alsof zijn leven ervan afhangt.
En dat is ook zo; aan het eind van het concert bedankt Walter Trout het publiek voor de staande ovatie en vertelt dan in tranen dat het waarschijnlijk een van zijn laatste concerten is geweest. Hij had tijdens deze Europese tournee van doktoren te horen gekregen dat hij leed aan een ernstige vorm van levercirrose en dat hij binnen een paar maanden een levertransplantatie moest ondergaan om dat te overleven. Hij schuifelt vervolgens snikkend het podium af zijn publiek verbijsterd achterlatend.
Trout’s leverproblemen kwamen niet zomaar ergens vandaan. Zijn carrière als bluesgitarist kwam van de grond toen hij sideman werd van onder meer John Lee Hooker, Percy Mayfield en Joe Tex. Daarna toerde hij met groot succes over de hele wereld met Canned Heat en John Mayall’s Bluesbreakers. Maar het was het leven off stage, met geweldige hoeveelheden alcohol en andere genotmiddelen, dat later zijn tol zou eisen. In een radio-interview in 2018 vertelde hij dat het een toevallige ontmoeting met Carlos Santana, na een optreden met John Mayall, hem redde van de totale fysieke ondergang.
In 2013 was het zijn vrouw, Marie Braendgard, die Trout tijdens de opnamen van zijn album ‘Prisoner Of A Dream’ in Denemarken ontmoette, die zijn reddende engel werd. Zij zorgde ervoor dat er geld werd gedoneerd (onder meer door fans) om in aanmerking te komen voor een levensreddende levertransplantatie, die hij uiteindelijk in mei 2014 onderging.
En, ziedaar, in 2015 keerde een herboren Walter Trout terug in de spotlights met een emotioneel album ‘Battle Scars’ over zijn succesvolle gevecht met de dood en ging meteen weer op tournee door de VS en Europa. Maar hij beseft maar al te goed dat hij zijn leven te danken heeft aan een leverdonor en is beschermheer van The British Liver Trust, de Deense Lever Stichting en Donate Life Nebraska (USA).
Sindsdien speelt Walter Trout weer over de hele wereld de blues alsof zijn leven ervan afhangt, maar al te goed beseffend dat hij, de Blues Survivor, leeft “on borrowed time”.