Rockcolumn: John Trudell – AKA Grafitti Man
De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’
Tekst: Tom Wouters
John Trudell – AKA Grafitti Man
Zoals de meeste indianen die in een reservaat zijn opgegroeid, leefde John Trudell in zijn vroege jaren in Amerika buiten ‘the American Dream’. De realiteit van armoede, uitsluiting en racisme van de ‘native Americans’ misten hun uitwerking niet op de jonge John Trudell. John Trudell, zoon van Santee Dakota vader en een Mexicaanse moeder, werd politiek activist en vocht voor de rechten van zijn volk. Gedurende het grootste deel van de jaren zeventig was hij voorzitter van de American Indian Movement.
In 1969 bezetten de Indians of All Nations het gevangeniseiland Alcatraz voor de kust van San Francisco voor een protest dat 19 maanden duurde. Hun nationale woordvoerder en voorzitter, John Trudell, stond onontkomelijk onder constant toezicht van de FBI.
In 1979 verbrandde John Trudell tijdens een demonstratie in Washington de Amerikaanse vlag, als protest tegen het onrecht en het racisme waaraan de Amerikaanse overheid haar oerbewoners dagelijks blootstelde. Minder dan 24 uur later werd zijn huis in het Duck Valley Indian Reservation in Nevada platgebrand, waarbij zijn zwangere vrouw Tina, hun drie kinderen en zijn schoonmoeder omkwamen. Niet alleen John Trudell, die nog in Washington was, was een activist, zijn vrouw en zijn schoonvader ook.
Trudell, en vele anderen met hem, geloofden dat de brand bedoeld was om hem en zijn activistische vrouw het zwijgen op te leggen. “Het was moord, ze werden vermoord als in een oorlog”.
In de zwarte periode die volgde, begon John Trudell zijn activisme als dichter uit te spreken en zette hij uiteindelijk zijn woorden op muziek als de ‘Grafitti Man’.
In 1979 ontmoet Trudell muzikant en activist Jackson Browne. Browne zorgt ervoor dat de songs van John Trudell worden opgenomen met medewerking van de native American gitarist Jesse Ed Davis. Het album, ‘AKA Grafitti Man’, verschijnt aanvankelijk als cassettebandje.
In 1992 brengt Trudell ‘AKA Grafitti Man’ opnieuw uit, ditmaal op cd. Meer dan in de zeventiger jaren is er begrip voor het lijden van de native Americans en wordt het geweldloze protest van Trudell gehoord en gewaardeerd. In 1994 volgt het album ‘Johnny Damas & Me’.
Beide albums bevatten Trudell’s vurige, poëtische teksten die traditionele geluiden, waarden en gevoeligheden combineren met urgente inheemse Amerikaanse rock and roll.
John Trudell was een activist, dichter, muzikant, mens en een krachtige leraar in de grote Indiaanse Earth Man-traditie van moed, waakzaamheid en actie.