Rockcolumn: Jackson Browne – Running On Empty

 

Jackson Browne performs live on stage in Amsterdam, Holland in 1974 – credits vCaem/Hanekroot/Redferns/Getty

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’
Tekst: Tom Wouters

Jackson Browne – Running On Empty

Jackson Browne was de ‘golden boy’ van Californian songwriting, die sinds 1968 liedjes schreef voor de rockelite van Los Angeles (The Eagles, Linda Ronstadt, The Byrds en Warren Zevon, o.a.). Sinds 1971 had hij ook succes als soloartiest. In 1971 ontmoette hij actrice en model Phyllis Major. Hun zoon, Ethan Browne, werd geboren in 1973. Jackson Browne en Phyllis Major trouwden eind 1975.

Toen Browne in 1975 op tournee ging om zijn album ‘Late For The Sky’ te promoten, werd hij vergezeld door zijn vrouw Phyllis en de éénjarige Ethan. Ze toerden met groot succes door de Verenigde Staten in een omgebouwde Greyhound Bus. Het leven lachte familieman en muzikant Jackson Browne volop toe.

Maar in 1976 zou het leven van Jackson Browne radicaal veranderen.

Zijn vrouw Phyllis worstelde met een drugsverslaving en pleegde zelfmoord door het consumeren van een overdosis slaapmiddelen in maart 1976, pas 30 jaar oud. Een paar maanden later bracht Browne zijn volgende album uit, ‘The Pretender’, waarin hij zichzelf niet spaarde.

Het vertelt het verhaal van een jongleur (The Pretender), die over zijn leven nadenkt en uiteindelijk beseft dat zijn bestaan ​​eigenlijk alleen bestaat uit opstaan, naar zijn werk gaan en dan ’s avonds uitgeput weer in bed vallen en die daar dringend verandering in wil brengen. Het album bevat onder meer het prachtige, sombere Sleep’s Dark and Silent Gate en Here Come Those Tears Again, een nummer dat hij samen schreef met Nancy Farnsworth, de moeder van zijn overleden vrouw.

In juni 1977 begon Browne aan een drie maanden durende tour door de Verenigde Staten op een manier die sterk leek op de tour van 1975. Opnieuw met de nu driejarige ‘little’ Ethan, ditmaal zonder zijn moeder en met een rouwende vader in een Continental Silver Eagle-tourbus, waar de kleine jongen voornamelijk werd bemoederd door achtergrondzangeres Rosemary Butler.

Het live-album van deze doelloze,verdrietige tour door de Verenigde Staten, toepasselijk getiteld ‘Running On Empty’, brak de gebruikelijke conventies voor een live-album, aangezien Browne alleen nieuw materiaal gebruikte en live-concertuitvoeringen combineerde met opnames gemaakt in de touringbus, in hotelkamers en backstage.

Het album is een mix van zware emotionele nummers, zoals Love Needs a Heart en Rosie en rock’n’roll-stukken, zoals You Love the Thunder. Met zijn versie van het nummer Cocaine van Reverend Gary Davis brengt hij het trieste onderwerp drugsverslaving over het voetlicht.

Ironisch genoeg werd ‘Running On Empty’ het grootste commerciële en artistieke succes van Jackson Browne, het album verkocht alleen al in de VS meer dan 7 miljoen exemplaren, maar het was tegelijkertijd het einde van Browne’s carrière als ‘million seller’.

Jackson Browne - Running On Empty

Dit album is nog steeds te bestellen bij o.a. Bol.com