Review: Martyn Joseph – 1960
Martyn Joseph – 1960
Format: CD – Digital / Label: Pipe Records
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel
Martyn Joseph (15 juli 1960, Penarth) is een singer-songwriter uit Wales. Hij begon op zijn 10e met gitaar spelen toen hij Glen Campbell op tv zag optreden. Zijn muziek heeft voornamelijk een Keltisch en folkloristisch karakter.
Zijn carrière duurt al meer dan 35 jaar. Het debuutalbum ‘I’m Only Beginning’ komt in 1983 uit. In de jaren ’90 toerde Joseph o.a. met Art Garfunkel. In 2004 wint Joseph de BBC Welsh Music Award voor beste mannelijke artiest. In 2018 wint hij de Spirit of Folk Award en in 2019 wordt zijn song Here Come The Young bij de Wales Music Awards uitgeroepen tot beste in het Engels gezongen song.
Martyn Joseph is zeer productief, want medio november verscheen zijn nieuwe (23e) studioalbum’1960′. De titel heeft betrekking op het geboortejaar van Joseph en hij tot de ontnuchterende gedachte komt dat, nu hij zes kruisjes achter zijn naam heeft staan, de weg die voor hem ligt korter is dan de weg erachter. De elf songs op het album zijn een reflectie op zijn leven en dat van zijn familie.
In het mooi geïnstrumenteerde openingsnummer Born Too Late vraagt Joseph zich o.a. af hoe lang het duurt voor een man om zichzelf te leren kennen. Ook Josephine Baker komt langs. Felt So Much is een ingetogen door Nigel Hopkins georkestreerd liedje.
House schreef Joseph samen met de Britse schrijver en radiopresentator Simon Mayo. Janis Ian speelt hier prachtig piano en zingt ook mee. Down To The Well heeft iets meer tempo met subtiel akoestisch gitaarspel en handclaps.
Heel rustig is daarna weer We Are Made Of Stars met vocale assistentie van zangeres Antje Duvekot. Schitterend is het pianospel weer in Trying To Grow, met mooie zang, akoestische gitaar en mondharp.
Ingetogen is de trompet van Rupert Cobb in Under Every Smile. Naast de mooie zang en de piano zijn er in In Your Arms fraaie bijdragen op viool en viola. Shadow Boxing is een ode aan zijn vader die aan Alzheimer lijdt.
In het folky There’s A Field gaat Joseph terug naar de tijd dat hij als vijfjarige op de achterbank van de Renault van zijn vader zit. Het mooiste bewaart Joseph voor het laatst, het akoestische This Light Is Ours met de prachtige zin ‘the light will shine on all of us – not just for the few’.
Als verrassing is er dan na ruim een minuut stilte de verborgen track, het van Glen Campbell bekende Wichita Lineman. Een schitterende versie met alleen zang en akoestisch gitaar.
Conclusie:
‘1960’ is een heel mooie luisterplaat.
Tracks:
01. Born Too Late
02. Felt So Much
03. House
04. Down To The Well
05. We Are Made of Stars
06. Trying To Grow
07. Under Every Smile
08. In Your Arms
09. Shadow Boxing
10. There Is A Field
11. This Light Is Ours
Wichita lineman (verborgen track)
Line-up:
Martyn Joseph – zang, backing vocals, akoestische, elektrische gitaar, bas, piano, orgel, handclaps, mondharmonica
Andrew Coughlan – bas (track 4,7)
Nigel Hopkins – elektrisch orgel (track 1,2), piano (track 1)
Cormac Byrne – percussie (track 7,8)
Janice Ian – piano en zang (track 3)
Rupert Cobb – trompet (track 7)
Innes Watson – viola (track 8)
Duncan Chisholm – viool (track 8)
Antje Duvekot – zang (track 5)
Justine Joseph – zang (track 10)
Website: https://www.martynjoseph.net/about