The Flower Kings – Waiting For Miracles
Format: 2CD – Digital / Label: Inside Out Music
Release: 2019
Tekst: Peter Marinus
Dit album markeert de terugkeer van the Flower Kings. Na 7 jaar zijn ze dus terug! En het is alsof ze niet weggeweest zijn want nog altijd zit hun muziek boordevol met invloeden uit het progrock geluid uit de jaren ’70 waarbij vooral het geluid van Yes meerdere malen flink doorklinkt.
Dit nieuwe dubbelabum van the Flower Kings werd opgenomen in de RMV Studio in Stockholm en die studio is het eigendom van Benny Andersson (ja, hij van ABBA!).
De band bestaat nog steeds uit Roine Stolt (leadgitaar, zang). Jonas Reingold (bas), Hasse Fröberg (zang), Zach Kamins (keyboards, gitaar) en Mirko De Maio (drums, percussie).
Zoals gezegd is het geluid van Yes flink aanwezig op dit album. Dit komt voor een groot deel door de flink aan Jon Anderson herinnerende zang van Hasse Fröberg en het stevige Chris Squire-achtige basgeluid van Jonas Reingold.
Zo heeft Miracles For America een behoorlijk Yes geluid. Het nummer opent met een fel stuwend orgel en klinkt verder al even stuwend. Een heerlijk avontuurlijk prognummer waarin complexe stevige riffs afgewisseld worden door sfeervol zwevende passages.
Black Flag is een sprankelend mid-tempo nummer, dat meer de kant van Styx optrekt en waarin ook Kayak invloeden de kop opsteken. Na een intro met een heerlijk zoemende bas en kirrende synthesizer opent Vertigo, een sfeervol deinend nummer waarin naast Yes, ook King Crimson en Utopia invloeden te horen zijn.
De invloed van the Electric Light Orchestra is groot in Ascending To The Stars door de statige strijkers en het majestueuze koorwerk. Het nummer klinkt als een bombastische soundtrack voor een film als E.T. Het luchtig pompende Wicked Old Symphony is een progpop nummer in een stijl a la de latere jaren van Yes.
The Rebel Circus is een donker dreunend nummer met ruimte voor pompend schurende riffs en een weergaloze gitaarsolo. The Bridge, een intieme ballad, klinkt als Marillion maar dan met Jon Anderson als zanger. Door de middeleeuwse tintjes van dit nummer komt ook het geluid van Gentle Giant bovendrijven.
De tweede schijf van dit dubbelalbum laat de avontuurlijke kant van de band horen. Zo is er in Spirals een Giorgio Moroder-achtige synthesizer te horen en flink wat elektronica. In We Were Always Here duiken world music invloeden op en Mick Karn-achtig baswerk.
Het laatste nummer, Busking At Brobank, is een mix van akoestische zigeunerjazz met Theremin-achtige synthesizerwerk.
De terugkeer van the Flower Kings is het zeer lange wachten meer dan waard geweest! Een weergaloze comeback!
Tracklist:
CD 1:
01. House Of Cards
02. Black Flag
03. Miracles For America
04. Vertigo
05. The Bridge
06. Ascending To The Stars
07. Wicked Old Symphony
08. The Rebel Circus
09. Sleep With The Enemy
10. The Crowning Of Greed
CD 2:
01. House Of Cards Reprise
02. Spirals
03. Steampunk
04. We Were Always Here
05. Busking At Brobank
Website: Roine Stolt