Somebody Will Know Someday, Herinneringen aan Cuby & The Blizzards, Koert Broersma
ISBN 9789023257974 / 2021
Uitgever: Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Tekst: Jarl van Meeteren
Dit fraaie boek is uiteraard niet alleen voor de fans, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de eerste echte Nederlandse blues formatie uit Drenthe, ‘Somebody Will Know Someday, Herinneringen aan Cuby & The Blizzards’.
Opgetekend door Koert Broersma, werkzaam bij het C+B Museum in Grolloo.
Het boek is niet een standaard biografie van een band zoals we die kennen, maar een grote verzameling interviews van de (vele) bandleden, familie, collega-musici, vrienden en aanverwant volk.
Koert Broersma schrijft goed en prettig leesbaar en laat de geïnterviewde zijn eigen verhaal vertellen. Het boek zelf ziet er prachtig uit met harde kaften, driehonderd pagina’s mooi papier, een goed leesbaar lettertype en vele, vele zwart-wit foto’s. De indeling van de vraaggesprekken zijn op een logische manier gerangschikt.
Na het voorwoord van Jan Douwe Kroeske te beginnen met twee beknopte biografieën van Cuby & The Blizzards van 1964-1999 en van 2000-2021 die naadloos overgaan in de vele interviews. Wat zo leuk en boeiend is aan dit boek is dat hoofdpersoon Harry Muskee door de geïnterviewde familie gevolgd word vanaf zijn jeugd, terwijl de gesprekken met de anderen steeds een licht uit een andere hoek werpen op het wel en wee van de band, bandleden en Harry Muskee, Eelco Gelling en Herman Brood in het bijzonder.
Daardoor krijgt de lezer als het ware een driedimensionaal beeld waar hij zijn eigen conclusies uit kan trekken. Door de gevarieerdheid van de gesprekken vol wetenswaardigheden en humor wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en leest het lekker door, terwijl het beeld van de band en zijn leden steeds scherper wordt.
Om dat beeld completer te maken zijn er veel, niet eerder gepubliceerde, foto’s van fotograaf en mede-geïnterviewde Rudy Leukfeldt en C+B gitarist Eelco Gelling.
Het laatste interview met Johan Derksen (‘Voetbal is mijn werk, maar muziek is mijn passie’) is tevens een mooi en warm nawoord aan zijn vriend Harrie Muskee. Het is met recht een bonus interview.
De auteur heeft met deze derde druk een nog completere geschiedenis aangeleverd van een band die in de jaren zestig eigenwijs voor hun eigen muziekstijl koos en ondanks veranderende muzikale smaken en diverse tegenslagen toch de bekendste blues band van Nederland werd.