Robby Krieger – The Ritual Begins At Sundown
Format: CD – LP – Digital / Label: The Players Club – Mascot Label Group
Release: 2020

Tekst: Ella-Milou Quist

Als één van de pioniers van de hippie-periode en daarmee als overlevende van een roerige tijd waarop hij met zijn tijdgenoten een behoorlijke stempel heeft gedrukt, laat de legendarische gitarist en songwriter van The Doors, Robby Krieger eindelijk weer van zich horen met een nieuw solo album. ‘The Ritual Begins At Sundown’ is zijn negende studio plaat en zijn eerste sinds zijn in 2010 voor een Grammy genomineerde album ‘Singularity’.
Gelukkig wordt Krieger nog steeds met open armen ontvangen en gewaardeerd door artiesten die hij op zijn beurt zelf ook weer bewonderd. Vandaar dat hij zeker niet tien jaar lang onder de radar is gebleven en hebben we godzijdank met enige regelmaat van hem gehoord.

Voor ‘The Ritual Begins At Sundown’ dook Krieger opnieuw de studio in met zijn oude schrijfpartner en co-producer Arthur Barrow. Barrow werkte eerder samen met Frank Zappa en met Giorgio Moroder, Joe Cocker, Diana Ross en Janet Jackson en werkte aan de soundtracks voor Top Gun en Scarface.
Aan het album werkten ook andere Zappa-alumni mee; Jock Ellis (trombone), Sal Marquez (trompet), Chad Wackerman (drums) en Tommy Mars (toetsen). Ook Adrienne ‘AeB’ Byrne (fluit), Vince Denim (sax), Chuck Manning (sax) en Joel Taylor (drums) zijn gevraagd mee te werken en droegen maar al te graag hun steentje bij.

Zoals gezegd is Krieger erg geliefd in de muziekwereld. Iedereen staat in de rij om met hem te mogen samenwerken: van Lady Gaga, Miley Cyrus en Marilyn Manson tot The Ramones, John Mayer, Stone Temple Pilots, Creed, Alice In Chains en Alice Cooper.
Andere acts die door The Doors zijn beïnvloed zijn onder meer Joy Division, Iggy Pop, The Strokes, Mazzy Star en Echo & The Bunnyman. Deze laatste groep maakte een iconische versie van het nummer People Are Strange voor de film Lost Boys uit 1987. Krieger’s muziek is zo geïntegreerd in de pop-cultuur dat hij ook door vele artiesten is gesampled; van Jay-Z, Chase And Status en Snoop Dogg tot Orbital, Fatboy Slim en Skrillex.

Alice Cooper, Joe Perry en Johnny Depp nodigden Robby zelfs uit om mee te werken aan hun debuutalbum ‘Hollywood Vampires’, terwijl Depp ook de Grammy-winnende documentaire ‘When You’re Strange’ over The Doors vertelde. Krieger verscheen bovendien in de documentaire ‘Sonic Highways’ van de Foo Fighters.

The Doors waren niet alleen één van de meest iconische bands van hun generatie, maar ook één van de meest invloedrijke bands in de rockgeschiedenis. Robby is verantwoordelijk voor het schrijven van enkele van hun grootste hits als Light My Fire, Love Me Two Times, Touch Me en Love Her Madly.
De erfenis van The Doors is enorm en een bewijs hiervan is het aantal prijzen en onderscheidingen dat de groep heeft gekregen; inductee in de Rock and Roll Hall of Fame, een ster op de Hollywood Walk of Fame, Grammy Lifetime Achievement Award en de Library of Congress selecteerde hun debuut voor opname in de National Recording Registry op basis van zijn culturele, artistieke en historische betekenis.
Sinds 2017 heeft de gemeenteraad van Los Angeles hen elk jaar hun eigen dag ‘The Day of the Doors’ gegeven. Er is zelfs een Hollywood-biopic, geregisseerd door Oliver Stone, met Val Kilmer in de hoofdrol als de legendarische Jim Morrison.

Dat de invloed van zowel The Doors als Robby Krieger volledig in de wereld verankerd liggen, moge duidelijk zijn.

Robby’s solo werk is overigens absoluut niet te vergelijken met de muziek die hij met de The Doors maakte. Wie dat verwacht, komt bedrogen uit. Robby heeft namelijk een grote voorliefde voor jazz en flamenco, iets dat zelfs nog stamt uit de tijd ver vóór The Doors.

‘The Ritual Begins At Sundown’ is dan ook een volledig instrumentale jazz plaat met uitstapjes naar funk, soul, blues, een flinke dosis rock en zelfs een vleugje pop. (Luister maar eens naar Slide Home dat af en toe qua klank en timbre doet denken aan het prachtige Waiting For The Sun van The Doors).

Het album is opgenomen in Robby’s eigen Horse Latitudes Studio in LA en bevat negen originele songs en één Zappa cover: Chunga’s Revenge. Met alle Zappa-alumni die meespelen op het album is het dan ook niet verbazingwekkend dat dit nummer op exquisiete wijze is neergezet. Robby is verre van een copycat, maar heeft er een fantastisch eerbetoon van gemaakt samen met Zappa’s oude bandleden. Over welke versie beter is, die van Zappa of die van Krieger, valt te twisten. Dat is een kwestie van smaak.
Van de overige songs is de ene toegankelijker dan de andere. De plaat is zeker niet voor iedereen weggelegd, het is met name een album voor het meer getrainde gehoor.

‘The Ritual Begins At Sundown’ is een authentieke en smaakvolle plaat van een artiest die volledig doet wat hij zelf wil, zonder zich druk te maken wat een ander daarvan vindt. Dat siert Krieger enorm. Het plezier spat er vanaf en je hoort dat de muzikanten onderling elkaar erg waarderen en dat het vrienden zijn. Ze zijn niet bang om elkaar de ruimte te geven en gunnen iedereen hun plekje in de spotlights. Samen klinken ze als een geoliede machine; ze volgen elkaar moeiteloos in hun spel en versterken elkaar. Alles klopt tot in detail en staat als een huis. Het zou fantastisch zijn om deze zelfde groep mensen samen op het podium te zien staan. Robby is daarbij de rode draad. Aan zijn virtuoze vingervlugge spel is niet te horen dat de beste man al ruimschoots de zeventig is gepasseerd (hij is inmiddels vierenzeventig) en klinkt nog even energiek en levendig als altijd.

Tracklist:
01. What Was That?
02. Slide Home
03. The Drift
04. Chunga’s Revenge
05. Hot Head
06. Yes, the River Knows
07. The Hitch
08. Dr. Noir
09. Bianca’s Dream
10. Screen Junkie

Website: Robby Krieger