Jonny Fuller – Mercy, Mercy!! Johnny Fuller’s California Blues (1954-1962)
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De naam Johnny Fuller zal bij weinig mensen een lichtje doen branden. De in 1929 geboren gitarist en zanger heeft nooit grote successen gekend maar de vraag is of de man dat ook echt najaagde. In 1945 verhuisde hij, met zijn gezin, naar het westen van Amerika en ging in Californië wonen. Hierdoor wordt Fuller gezien als West Coast Blues Man maar daarmee doen we hem echt te kort. Johnny Fuller heeft een grote collectie bluesnummers gemaakt maar ook net zoveel gospel en rock ‘n’ roll nummers.
Maar ook de vraag hoeveel invloed de West Coast Blues op hem heeft gehad is niet duidelijk. Hij heeft van 1929 tot 1945 in de staat Mississippi (aan de andere kant van Amerika) gewoond dus is hij waarschijnlijk meer beïnvloed door de Mississippi blues dan door de West Coast blues. In zijn nummers is duidelijk de invloed van country muziek te horen, iets wat je niet veel hoort bij bluesartiesten uit de staat Californië.

Drie jaar na zijn verhuizing naar Californië begon Fuller in 1948 aan zijn carrière als muzikant. Hij tekende een platencontract bij het Jaxyson label, een kleine platenmaatschappij waarvoor hij een gospel album opnam. Het album was geen succes en zal ook de enige plaat zijn die Fuller voor het Jaxyson label opnemen.

Nogmaals reist de vraag op of Fuller wel wou doorbreken. Zijn volgende platencontract tekent hij pas zes jaar later in 1954. Van 1954 tot 1962 brengt Fuller verschillende albums op, voor verschillende platenlabels. Hij gaat daarbij van platenlabel naar platenlabel, en je zou haast kunnen zeggen dat elk album door een andere platenlabel is uitgebracht. Dit klopt niet helemaal maar je zou het haast wel denken als je de lange lijst met platenlabels ziet waar Fuller in die acht jaar voor heeft gewerkt.
Waarschijnlijk werd hij door platenmaatschappijen aan de kant gezet omdat zijn albums niet succesvol genoeg waren en Fuller te weinig optrad om mensen kennis te laten maken met zijn muziek.

Johnny Fuller was een gewone man, met een groot talent, die het duidelijk niet zag zitten om veel te touren. Af en toe een optreden in de buurt was leuk maar weken van huis zijn was duidelijk niet aan hem besteed. Sterker nog, er is bekend dat hij jarenlang als automonteur heeft gewerkt en dus ook niet op tournee kon. In de jaren zeventig besluit Fuller helemaal niet meer op te treden en te stoppen met zijn carrière als muzikant. Hij zou uiteindelijk in mei 1985 overlijden aan longkanker.

De platenlabels zien ondertussen de taak om toch zijn muziek aan de man (en vrouw) te brengen. De uitkomst bleek vrij simpel: jukeboxen. In veel kroegen in die tijd werd zijn muziek vaak op een jukebox gedraaid. Mensen leerden langzaam aan zijn muziek kennen maar wisten niks over de man achter de nummers.

Johnny Fuller heeft veel blues nummers geschreven over een liefde die hem verlaten heeft, maar ook veel erg dansbare rock ‘n’ roll nummers. Aangezien veel mensen naar een bar gingen om hun verdriet weg te drinken of om nieuwe mensen te ontmoeten en te dansen was Fuller de aangewezen persoon om de muziek te verzorgen.

‘Mercy, Mercy!! Johnny Fuller’s California Blues’ is een geweldige release met zeer veel afwisseling in stijlen. Blues, gospel, country en rock ‘n’ roll, het komt allemaal voorbij.
Vrolijke nummers maar ook droevige blues nummers, het ging Fuller allemaal even makkelijk af. Naast zijn typische stem valt vooral zijn gitaarspel op. Fuller was duidelijk een groot talent en laat dit horen in zijn opnames.

Tijdens het luisteren van de eenenvijftig nummers die op deze release staan verbaas ik me over zijn talent maar vraag mij intussen vooral af: waarom heb ik dit nog nooit eerder gehoord? Waarom heeft Fuller nooit de waardering gehad die hij duidelijk verdient? Komt het omdat hij te weinig deed aan promotie? Om eerlijk te zijn heb ik geen idee. De nummers zijn goed genoeg….

Kortom: Dankzij het corona virus hebben veel mensen erg veel tijd en moeten thuisblijven. De uitgelezen mogelijk dus om deze geweldige artiest (nog één keer zijn naam: Johnny Fuller) te leren kennen en te waarderen. Te beginnen met deze mooie release met maar liefst eenenvijftig nummers van deze vergeten muzikant.

Tracklist:
CD 1:
01. Cruel, Cruel World
02. My Heart Beats for You
03. Garden of Memories
04. Mercy Mercy
05. Don’t Slam That Door
06. Sister Jenny
07. My Heart Is Bleeding
08. Restless
09. Deep in My Soul
10. Whispering Wind
11. Stop Look and Listen
12. I Miss You More
13. Strange Land
14. Weeping and Mourning
15. No More-No More
16. First Stage of the Blues
17. You Got Me Whistling
18. All Night Long
19. Haunted House
20. The Mighty Hand
21. Swingin’ at the Creek
22. Many Rivers, Many Seas
23. She’s Too Much
24. No More
25. Wyatt Earp Shot Stagger Lee
26. The Power

CD2:
01. Hard Times
02. Buddy
03. Back Home
04. It’s Your Life
05. Prowling Blues
06. Johnny’s Low-Down Blues
07. These Young Girls
08. I Walk All Night
09. Beggar man Blues
10. I’ve Been Thinkin’ and Thinkin’
11. Fool’s Paradise
12. First Stage of the Blues
13. Lovin’ Lovin’ Man
14. Remember
15. Train Train Blues
16. Bad Luck Overtook Me
17. Mean Old World
18. How Long
19. Sunny Road
20. I Can’t Succeed
21. Too Late To Change
22. Roughest Place in Town
23. Mama Told Me
24. Comin’ Round The Corner
25. Johnny Ace’s Last Letter

Website: Jasmine Records