Ramblin’ Roots 2022

 

Ramblin Roots 2022

ZATERDAG 22 OKTOBER 2022 VAN 14:30 – 23:00
Ramblin’ Roots 2022 | TivoliVredenburg

Zaal open
14:30 uur

Aanvang
15:00 uur

Locatie:
Pandora, Hertz, Cloud Nine, Club Nine

Website: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/ramblin-roots-22-10-2022/

Het jaarlijks terugkerende Americana & roots festival Ramblin’ Roots is terug. Op zaterdag 22 oktober staat TivoliVredenburg weer geheel in het teken van het beste uit de wereld van de Americana, blues, roots, altcountry en aanverwante muziekstijlen tijdens de achtste editie van Ramblin’ Roots!

Programma:

Elles Bailey

Elk nadeel hep ze voordeel, ook in de muziek: de Engelse zangeres Elles Bailey liep als kind een zware longontsteking op en hield daar een ietwat hees stemgeluid aan over dat perfect past bij haar blues, rock en soul. Begin dit jaar verscheen haar derde album Shining In The Half Light, de opvolger van Road I Call Home (2019) en Wildfire (2017). Dat Shining In The Half Light werd gemaakt tijdens de coronapandemie klinkt door in diverse teksten, zoals bij single Cheats And Liars, waarop Bailey het opneemt voor alle artiesten die zich tijdens corona in de kou voelden gezet door de overheid. Hail Bailey!

Tenile Townes

De Canadese countrymuzikante Tenille Townes verhuisde op negentienjarige leeftijd naar muziekmekka Nashville om het te gaan maken – een logische keuze voor iemand met haar talent voor songschrijven en performen. Met het verschijnen van haar volwassen klinkende derde album The Lemonade Stand (2020) staat haar carrière inmiddels stevig in de steigers. Af en toe doet Townes aan Miranda Lambert denken, bij wie ze vier jaar geleden dan ook een hele tour in het voorprogramma stond. Op haar gloednieuwe EP Masquerades laat Townes een meer poppy geluid horen, en ook die jas past haar prima!

VanWyck

VanWyck is de artiestennaam van de Amsterdamse singer-songwriter Christine Oele, maakster van intrigerende alt.folksongs. In 2018 kwam ze met haar debuutalbum An Average Woman, waarbij al vanaf track één duidelijk was dat we hier niet met an average woman te maken hadden. Op haar volgende albums Molten Rock (2019) en God Is In The Detour (2020) bouwde VanWyck verder aan haar verstilde muzikale wereld, en nu is er The Epic Tale Of The Stranded Man (2022), een ambitieus conceptalbum (en haar eerste plaat bij Excelsior Recordings). VanWyck is van internationale allure!

Baptiste W. Hamon

“Americana chansons”, zo zou je de liedjes van Baptiste W. Hamon kunnen noemen. De singer-songwriter uit Parijs maakt authentieke Americana, gezongen in zijn moerstaal. Zijn debuutplaat ‘L’insouciance’, vol prachtige Franstalige countryliedjes, nam hij op in Nashville. Zjn nummer ‘Peut-être Que Nous Serions Heureux’ werd zelfs een enorme hit in thuisland Frankrijk. Het grote voorbeeld van Baptiste W. Hamon is de Amerikaanse folkzanger Townes van Zandt. Tegelijkertijd haalt hij zijn inspiratie ook uit de Franse en Belgische songwriters waar zijn ouders naar luisteren, zoal Jacques Brel en Serge Reggiani.

Shannon McNally

De Amerikaanse singer-songwriter Shannon McNally is gezegend met een krachtige, doorleefde stem en doet met haar aangename mix van country, blues, pop, rock en soul soms denken aan Sheryl Crow. In haar twintigjarige carrière bracht ze al negen albums uit, met als laatste The Waylon Sessions (2021), waarop ze Waylon Jennings covert. Al is ‘coveren’ hier niet het juiste woord: McNally heeft zoveel persoonlijkheid dat ze Jennings’ werk moeiteloos naar zichzelf toe trekt. Tel daarbij de bijdragen op van sterren als Rodney Crowell en Lukas Nelson en je hebt een van de beste countryplaten van het jaar!

Dean Owens

De Schotse singer-songwriter Dean Owens zette zijn eerste stappen in de muziek midden jaren negentig met The Felsons, de band waarin hij zijn Schotse americana-sound ontwikkelde, ook wel ‘celtabilly’ genoemd. Inmiddels heeft hij acht soloalbums op zijn naam staan en mag hij schrijver Irvine Welsh tot zijn fans rekenen. Welsh schreef ook de liner notes bij het verzamelalbum The Man From Leith (2020), een prima startpunt voor wanneer je Owens nog niet kent. Over americana gesproken: zijn nieuwe album Sinner’s Shrine (2022) nam Owens op in Tucson, Arizona met Joey Burns en John Convertino van Calexico!

Ags Connolly

Bewapend met een diepe melancholische stem à la John Moreland betovert de Engelse singer songwriter Ags Connolly de laatste jaren elke pub in het Verenigd Koninkrijk met zijn honky tonk shuffles, drinking songs en barroom ballads. Muzikaal bevindt Connolly zich diep in het grensgebied tussen Texas en Mexico met zijn traditionele country met een vleugje Hank Williams en George Jones. Voor zijn nieuwste album Wrong Again (2020), dat door het Britse Americana en radio icoon Bob Harris beschreven werd als ”modern day traditionalism of the very, very best kind” werkte de Engelsman samen met niemand minder dan The Mavericks’ Michael Guerra en bandleden van o.a. Rodney Crowell en Emmylou Harris. Het resultaat? Tien bloedmooie honky tonk/ country songs waarvan we er ongetwijfeld veel van gaan horen in onze Cloud Nine!

The Hello Darlins

Tot het muzikale rootscollectief The Hello Darlins behoren enkele van de meest gevraagde sessiemuzikanten van Canada. Zangeres Candace Lacina en toetsenist Mike Little kwamen elkaar in de wandelgangen van de studio tegen en besloten te gaan samenwerken en sessies op te zetten. Eén voor één haakten de andere leden, ook opzichzelfstaande artiesten, aan en de rest is muzikale geschiedenis. De groep maakt aangename Americanamuziek en met de komst van het album ‘Go By Feel’ tonen ze hun veelzijdigheid door daar ook countryrock, blues, folk en pop bij in te brengen.

Malcolm MacWatt

De Schotse singer-songwriter Malcolm MacWatt houdt niet van stilzitten: hij heeft zijn band The Glass Mountains en houdt er een bloeiende solocarrière op na. MacWatt combineert traditionele Schotse folk met de americana uit de Appalachen zoals weinigen dat kunnen – dat de beste man multi-instrumentalist is (banjo, gitaar, fiddle), helpt natuurlijk ook mee. Op zijn nieuwe album Settlers (2021) bereikt MacWatt grote hoogtes wat betreft songwriting en dan doen ook nog zangeressen Gretchen Peters en Laura Cantrell (op het prachtige The Curse Of Molly McPhee) mee. Roots zoals roots bedoeld is!

Erin Costello

Het eerste wat opvalt aan de Canadese zangeres/toetseniste Erin Costelo is haar expressieve, warme stemgeluid, waarmee ze soepel beweegt tussen soul, jazz en roots. Muzikaal is ze beter onderlegd dan de gemiddelde rockartiest – zo schrijft ze ook strijkarrangementen in opdracht, onder meer voor collega’s Amelia Curran en Stephen Fearing. Ook haar eigen nummers zitten goed doortimmerd in elkaar – niet voor niets is Randy Newman haar grootste inspiratiebron. Costelo deed al het voorprogramma van Mavis Staples, Dr. John en Boz Scaggs, hoog tijd dat ze nu zelf de spotlights pakt!

Jeffrey Halford & The Healers

De Californische gitarist en singer-songwriter Jeffrey Halford maakt samen met zijn band The Healers trefzekere melodieuze bluesy rootsrock. Halford staat bekend om zijn effectieve muziek waarbij melodie en emotie centraal staat. Filmische teksten en messcherpe gitaarlicks maken het geheel compleet tot de ideale soundtrack van een mooie roadmovie. Met het venijnige en tegelijkertijd uitgebalanceerde soul-blues-album Rainmaker en het eenvoudigere en groovy achtste album Lo-Fi Dreams maakte Halford een comeback in de scene. Halford mag grote artiesten met wie hij eerder het podium deelde, zoals Taj Mahal, Los Lobos, Etta James, The Radiators, Robert Earl Keen, John Hammond, Augie Meyers, Dave Alvin en Chuck Prophet tot zijn fans noemen.