Review: Devon Allman – Miami Moon

 

Devon Allman - Miami Moon

Devon Allman – Miami Moon
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Create Records
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

De inmiddels 52-jarige gitarist/zanger Devon Allman, die net een wereldrecord heeft gevestigd (50 shows in 50 staten in 49 dagen) en een paar enorm succesvolle nationale en internationale tournees heeft gedaan met The Allman Betts Family Revival en de Allman Betts Band-tournee van 2024, heeft zojuist ‘Miami Moon’ uitgebracht, zijn eerste soloalbum in acht jaar die op 16 augustus uitkwam via zijn eigen Create Records label.

Devon is de zoon van Greg Allman, één van de legendarische Allman Brothers (samen met broer en gitarist Duane Allman), die in 2017 overleed en vooral bekend was door zijn Hammond-orgelspel en zang.

Voor het album stelde Devon Allman een van de beste studiobands uit de recente geschiedenis samen met George Porter Jr. (The Meters) op bas, Ivan Neville (Keith Richards, Dumpstaphunk) op keyboards, Adam Deitch (Lettuce) op drums, Karl Denson (The Rolling Stones) op saxofoon en Jackson Stokes op gitaar.

‘Miami Moon’ werd opgenomen op 2” analoge tape in de historische Criteria Studios in Miami, Florida (de studio waar ‘Layla’ & ‘Eat A Peach’ werden ogenomen) en werd geproduceerd door Grammy-winnende producer Tom Hambridge (Buddy Guy, Chris “Kingfish” Ingram). Met ‘Miami Moon’ heeft Allman wat Tom Hambridge een meesterwerk noemt gecreëerd.

Het album klinkt volgens Devon alsof het verleden en de toekomst botsen onder de neonroze luchten van Miami… funky, fris en soulvol. Hij zal het hele jaar door wereldwijd gaan toeren ter promotie van het nieuwe album met zijn energieke zeskoppige band, The Devon Allman Project. Met deze band was hij in 2023 te zien op het Ribs & Blues festival in Raalte, met als extra gastmuzikant ‘onze’ Bob Fritzema op Hammond en andere toetseninstrumenten.

Devon is gitarist, maar op dit album zijn vooral zijn zangkwaliteiten belangrijk, wat in alle negen songs goed merkbaar is, hij kan zijn stem op verschillende manieren gebruiken en eerlijk is eerlijk: dat klinkt geweldig! Waren op zijn vorige album ‘Ride Or Die’ (2016) vooral stevige gitaarpartijen te horen, op dit album is de instrumentatie een stuk minder heavy, maar met prachtige gitaar- en toetsenpartijen, het geeft mij soms het gevoel dat het jazz-achtig is geworden, terwijl ik in de gitaarsound regelmatig moet denken aan Carlos Santana.

Mijn favorieten zijn White Horse, Incredible, You (de eerste drie songs!) en het instrumentale Sahara. Maar ook het funky Body Electric is geweldig, met heerlijke samenzang, strijkers en geweldig saxofoonwerk.

Binnenkort is Devon met zijn band te zien in de onderstaande concertzalen:
6 november – Luxor Live | Arnhem
7 november – Poppodium Gebouw-T | Bergen Op Zoom
9 november – Muziekcentrum De Bosuil | Weert
10 november – Bolwerk | Sneek

Tracks:
01. White Horse
02. Incredible
03. You
04. Miami Moon
05. Sahara
06. Climb Aboard
07. Body Electric
08. Take Time to Taste It
09. You Gotta Make It Through the World

Website: https://devonallmanproject.com/