Who Are You: Casey & The Pressure Group

 

Casey & The Pressure Group

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Cees Schrama is bij de meeste mensen vooral bekend als presentator van het TROS radioprogramma Sesjun waarin wekelijks nationale en internationale jazz, en soms ook bluesartiesten, live optraden.

Wat velen niet weten is dat Cees ook jarenlang in de nodige bands speelde. Casey & The Pressure Group is daarvan de bekendste. Een band, die een Booker T. & the MG’s, en soms the Meters, achtig geluid had en die ook een aantal bescheiden hits scoorde.

De band begon als The Funky Eight in 1969 met ex-Jay Jays drummer Kees Kranenburg.

Daarvoor was Cees een lange tijd lid van het Ted Easton Combo en van de band Stax (van 1967 tot 1969).

Voordat hij Casey & The Pressure Group oprichtte bracht hij onder de namen The Snuffy King Trio, Crazy Casey en Cees Schrama drie soloalbums uit. Op het Crazy Casey album werd hij begeleid door Golden Earrings leden Rinus Gerritsen, George Kooymans en Jaap Eggermont.

Als wederdienst speelde Cees op het Earrings album ‘Winter Harvest’ in 1967.

In 1970 wordt Casey & The Pressure Group gevormd met bassist Piet Hein Veening (uit the Rob Franken Organ-Ization), Kees Kranenburg (drums) en gitarist Joop Scholten (ook afkomstig uit the Rob Franken Organ-Ization)

De single van het album ‘Power House’ uit 1970, Soul Tango, werd een bescheiden hit.De tweede single. Lazy Bones, kwam niet verder dan de Tipparade. De single The Heart Of A Woman deed het veel beter en werd weer en hit.

Het tweede album, ‘Memphis Revisited’, verscheen in 1972. Hits werden er echter niet meer gescoord. Louis Debij (de latere Fungus drummer) zat op de drumstoel en Frank Noya was de bassist op dit album.

Onder de naam Casey & The Trading Company probeerde Cees met de single Bwana Bwana nogmaals een hit te scoren, hetgeen niet lukte.

Wel werd hij bekend als componist van de NCRV tune.

Na de geflopte single Big Move uit 1973 was het gedaan met de Nederlandse soul/funk formatie Casey & The Pressure Group.

Cees begon hierna een carrière als presentator van het TROS radioprogramma Sesjun. Gitarist Joop Scholten zou nog de nodige soloalbums uitbrengen.