Review: Catfish – London

 

Catfish - London

Catfish – London
Format: CD / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

Om het tienjarig bestaan ​​van de band te vieren, bracht vijfvoudig Britse bluesprijswinnaar Catfish op vrijdag 16 augustus het nieuwe vijf nummers tellende mini-album ‘London’ uit. De cirkel is rond en bevat een gloednieuwe versie van het titelnummer van het allereerste album ‘So Many Roads’ zoals het tot voor kort in de set werd gespeeld, heel anders dan de eerste opname. Het sfeervolle titelnummer London heeft op backing vocals Lindsey en Chloe van Brave Rival.

Er zijn ook nog twee andere originele nummers, een gloednieuw nummer dat tot nu toe slechts één keer live is uitgevoerd, Days Long Gone en het prachtige instrumentale Ethereal, plus een cover van Tom Waits’ klassieker Chocolate Jesus die een publieksfavoriet is geworden in de Catfish-set.

De band heeft drie studioalbums uitgebracht, een live-album en ook een akoestische EP, uitgebracht na hun succesvolle livestreams tijdens de lockdown. De band heeft de afgelopen jaren veel ophef gemaakt, met regelmatige tournees en festivaloptredens in Groot-Brittannië, Europa en de VS, en heeft zichzelf gevestigd als een echte kracht in de Britse bluesscene.

De line-up van Catfish bestaat uit Matt Long op gitaar en zang, zijn vader Paul Long op keyboards en zang, Adam Pyke op bas en Phil Wilson op drums (al bespeelt op twee songs op het mini-album Kev Hickman de drums). Voor de opnamen werden verschillende studio’s gebruikt, terwijl Paul Long voor de productie verantwoordelijk was.

Twee songs werden geschreven door toetsenist Paul Long. Catfish was sowieso een familie-aangelegenheid, want Matts moeder (Fiona) verzorgde bij de concerten de verkoop van de merchandise.

Helaas overleed zanger-gitarist Matt(hew) Long op 6 oktober vrij plotseling aan de gevolgen van kanker, hij was nog maar 29 jaar. Dit zorgde onder de fans en veel collega-muzikanten veel blijken van ontroering tot uiting. Wat de toekomst van de band is kan uiteraard nog niemand zeggen, omdat dit trieste feit uiteraard veel impact heeft voor de overige bandleden.

Als dit het laatste is wat we van deze band te horen krijgen, dan is dit wat mij betreft een mooi afscheid van een uitstekende live-band! De afsluiter Ethereal is echt een prachtige compositie die ruim tien minuten duurt, indrukwekkend!

Website: https://www.catfishband.com/

Catfish - London - back