Review: Tas Cru Band – Live

 

Tas Cru Band - Live

Tas Cru Band – Live
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Subcat Records
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

Tas Cru (geboren als Rick Bates in Quebec, Canada), is een doorgewinterde muzikant die al weer heel wat jaren in de VS woont. Hoewel hij uit een muzikale familie komt had Rick zelf niet veel met muziek totdat hij via een oude dienstkameraad van de US Navy in aanraking komt met de blues en hij gaat een tijdje in diens band spelen. Cru ontwikkelt zich als liedjesschrijver en start een solocarrière. In 2006 komt zijn debuutalbum ‘Biscuits’ uit. In 2009 brengt hij het album ‘Even Bugs Sing The Blues’  uit, een album met originele bluesnummers voor kinderen en in 2016 neemt hij het album ‘Doggone Blues’ op, een bluesalbum voor hondenliefhebbers(!). Hij toert met zijn band uitgebreid door de VS, Canada en Europa.

Deze maand verschijnt ‘Live’, het nieuwe album van Tas Cru Band. Een live-album met zijn huidige roadband waarmee hij in de zomer en de herfst van 2023 toerde. Opgenomen met publiek in de Subcat Music Studio in Syracuse, New York De tien nummers vormen een mooie bloemlezing van het repertoire van Tas Cru.

Na de openingswoorden ‘Don’t say you will, when you know you won’t’ opent het concert swingend met Dat Maybe, gevolgd door de uptempo stampende gospelblues Stand Up!, met een strakke gitaarsolo en backing vocals van Mia Casale. De vaart blijft er in met Brown Liquor Woman met een strakke ritmesectie en een prominente rol van Scott Ebner op orgel.

In Have A Drink neemt Casale de leadvocals voor haar rekening. Het ruim zes minuten lange Take Me Back To Tulsa, met lead zang van Ebner, begint heel rustig maar rockt even later met diverse soli lekker melodieus. Het drumwerk van Phil Diiorio is hier ook weer zeer sterk en dat is ook in het funky met heerlijke pianoklanken opgeluisterde Grizzle n’ Bone. “Ik speel met de hand die de goede Heer mij heeft gegeven”, zingt Cru in de funky song One Eyed Jack.

Het gospelachtige You Keep The Money wordt weer gekenmerkt door het strakke drumwerk, een indringende gitaarsolo en de harmoniezang van Casale. Prominent is het orgel in het intens gezongen Drunk Half The Time. Het slotnummer Heal My Soul is een swingende gospelblues. De opening is met piano en de vrijwel a capella zang van Mia Casale, maar het nummer gaat rockend verder met een flamboyante pianosolo en mooie duetten van Tas en Mia.

Conclusie:
‘Live’ is een uitstekend album met ruwe rauwe en eerlijke muziek van een gedreven Tas Cru Band.

Tracks:
01. Dat Maybe
02. Stand Up!
03. Brown Liquor Woman
04. Have a Drink
05. Take Me Back to Tulsa
06. Grizzle n’ Bone
07. One Eyed Jack
08. You Keep the Money
09. Drunk Half the Time
10. Heal My Soul

Line-up:
Tas Cru – zang, gitaar
Mia (Mary-Ann) Casale – zang
Tom Terry – zang, bas
Phil Diiorio – zang, drums
Scott Ebner – piano, orgel

Website: https://tascru.com/