Review: Ronnie Baker Brooks – Blues In My DNA

 

Ronnie Baker Brooks - Blues In My DNA

Ronnie Baker Brooks – Blues In My DNA
Format: CD – Vinyl Lp – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse zanger-gitarist-songwriter Ronnie Baker Brooks (23 januari 1967, Chicago) kreeg zijn eerste gitaar van zijn beroemde vader Lonnie Brooks (1933 – 2017) toen hij negen jaar was. Na zijn middelbare schooltijd sloot hij zich (als roadie) aan bij de band van zijn vader. Op een gegeven moment mocht hij bas gaan spelen en uiteindelijk trok zijn vader hem aan als fulltime tweede gitarist in zijn band. Ronnie maakte zijn opnamedebuut in 1988 op het album ‘Live From Chicago: Bayou Lightning Strikes’ van Lonnie Brooks. In 1991 ging hij op tournee met The Alligator Records 20th Anniversary Tour Band. In 1998 bracht Ronnie zijn debuutalbum ‘Golddigger’ uit.

In oktober komt ‘Blues In My DNA’, het nieuwe album van Ronnie Baker Brooks uit. Dit is het vijfde album van Brooks, de opvolger van ‘Times Have Changed’ uit 2017 en zijn eerste album op Alligator Records.

Het openingsnummer I’m Feelin’ You is stevige funky Chicago blues met vlammende gitaarlicks en soulvolle zang. In Lonnie Brook’s blessing geeft vader Lonnie in 13 seconden zijn zoon de zegen om de blues levend te houden. Het titelnummer Blues In My DNA is een vette slowblues met spetterend gitaarwerk. Make You Do Right is een Robert Cray-achtige midtempo blues met gloedvolle gitaarsolo’s naast een fraaie Hammond en een strakke ritmesectie.

Blazers en orgel dragen fraai bij aan de soulblues Accept My Love, waarna All True Man weer een felle funky bluesrocker is met een door merg en been gaande gitaarsolo. Intens is de zang in Robbing Peter To Pay Paul en Instant Gratification rockt weer fel weg. I Gotta Make You Mine is een lyrische soulvolle gitaarrocker met fijne backingvocals.

Het prijsnummer van het album is de ruim acht minuten lange schitterende slowblues Stuck On Stupid. waarin Brooks weer laten horen wat een geweldige gitarist hij is. Het album sluit af met twee midtempo bluesrockers Looking For A Dime en het uitbundig gezongen My Boo.

Conclusie:
We hebben er zeven jaar op moeten wachten, maar met ‘Blues In My DNA heeft Ronnie Baker Brooks weer een album met Chicago blues van grote klasse afgeleverd. Vader Lonnie mag tevreden zijn.

Tracks:
01. I’m Feelin’ You
02. Lonnie Brooks’ Blessing
03. Blues In My DNA
04. Make You Do Right
05. Accept My Love
06. All True Man
07. Robbing Peter To Pay Paul
08. Instant Gratification
09. I Gotta Make You Mine
10. Stuck On Stupid
11. Looking For A Dime
12. My Boo

Line-up:
Ronnie Baker Brooks – zang, elektrische gitaar
Will McFarlane – rhythm gitaar
Dave Smith – bas
Steve Potts – drums
Lonnie Brooks – zang (track 2)
Rick Steff – elektrische piano (track 3,4,6,7,8,9,11,12)
Clayton Ivey – Hammond B 3 (track 4,5,8,9,10)
Brad Quinn – tenor- en bariton saxofoon (track 5,8)
Drew White – trompet (track 5,8)
Trenicia Hodges en Kimberlie Helton – backing vocals (track 9)

Website: https://ronniebakerbrooks.com/