Review: Mark Hummel – True Believer

 

Mark Hummel - True Believer

Mark Hummel – True Believer
Format: CD / Label: Rockinitis Records
Release: 2024

Tekst: Walter Vanheuckelom (http://www.concertmonkey.be/)

Mark Hummel werd geboren in New Haven, Connecticut en groeide op in Los Angeles, Californië. Hij begon professioneel bluesmondharmonica te spelen in 1973 nadat hij naar de San Francisco Bay Area was verhuisd. Mark begon bij de Blues Survivors in 1977 met Mississippi Johnny Waters. In 1984 begon Hummel aan een leven van non stop touren door de VS, Canada en het buitenland, wat hij nog steeds minstens 130 tot 150 dagen per jaar doet. Hummel toerde of nam op met blueslegendes Charles Brown, Charlie Musselwhite, Lowell Fulson, Billy Boy Arnold, Carey Bell, Lazy Lester, Brownie McGhee, Eddie Taylor, Luther Tucker en Jimmy Rogers. Blues Award winnaar Mark Hummel werd in 1984 genomineerd voor een Grammy Award voor zijn album ‘Remembering Little Walter’. Met dat album won hij ook Best Blues CD en Best Traditional Blues CD bij de Blues Music Awards in Memphis, TN.. Hummel’s boek ‘Big Road Blues: 12 Bars on I-80’ kreeg lovende kritieken en werd genomineerd voor beste onafhankelijke boekuitgave. Sinds 1985 bracht Hummel meer dan dertig albums uit. Gaandeweg creëerde hij zijn eigen kenmerkende mondharmonicageluid, een subtiele combinatie van toon, frasering en attack gecombineerd met een sterk gevoel voor swing.

Verleden maand verscheen zijn nieuwe album ‘True Believer’, met daarop dertien songs. Zeven daarvan werden geschreven of mede geschreven door Mark Hummel.

Het album opent met High Time For The Devil, een nummer over de huidige staat van de mensheid, dat Mark Hummel samen met P. Marsh schreef. Geen Mark Hummel achter de microfoon, wel gastzanger Oscar Wilson van The Cash Box Kings. Drummer Wes Star en bassist Randy Bermudes zorgen voor een heerlijke groove. Bob Welsh is het gehele nummer uitstekend aanwezig op de piano, maar de instrumentale smaakmaker is toch Mark Hummel op de mondharmonica. Hij etaleert zijn instrumentale virtuositeit met een paar prachtige solo’s. Het wordt swingend met Ghosted. Mark Hummel zingt het nummer op zijn eigen kenmerkende wijze. Als hij niet zingt laat hij ons andermaal genieten van zijn uitstekend blaas en zuigwerk op de mondharmonica. Gitarist Billy Flynn levert fijn en gevoelvol snarenwerk af en Lisa Leuschner Andersen zorgt voor de knappe backing vocals. Met een basintro trekt Randy Bermudes Headed For A Heartache op gang. Met de drank liefdespijn doen vergeten dat helpt niet, het enige waar je zeker van bent is dat je s’anderendaags een kater hebt. Andermaal groots mondharmonicaspel van Hummel en ook Bob Welsch schittert met een fijne solo op de piano. De emotionele bluesballade Double Trouble is een cover van Otis Rush, die het nummer ook schreef. Er klinkt veel emotie en pijn in de stem van Hummel wanneer hij Double Trouble zingt. Hummel gebruikt hier een heel andere bezetting met Kedar Roy op de staande bas en Junior Watson op gitaar. Deze laatste imponeert dadelijk met een fijne en gevoelvolle gitaar solo. Even later neemt Hummel glansrijk over met zijn mondharmonica. Jack Sanford is de man op de saxofoon.

Drummer Wes Starr en contrabassist Kedar Roy zijn ook de ritmesectie van dienst in de Elvin Bishop cover What The Hell. De stuwende groove is de perfecte basis voor Hummel, Brett Brandstatt en Watson om hun grote instrumentale klasse te etaleren op de mondharmonica, piano en de gitaar. De saxofoon van Jack Sanford en de piano van Brett Brandstatt zijn weer heel belangrijk in het mondharmonica gedreven Jackknifed, een uptempo nummer dat Mark schreef met wijlen R.W. Grigsby. Ook hier krijgen we weer knap solowerk van Mark Hummel op de mondharmonica, junior Watson op gitaar en Jack Sanford op de saxofoon. Het heel dansbare Stop Messin Round is een cover van Peter Green. Junior Watson neemt het fijne gitaarwerk voor zijn rekening. Kid Andersen draagt met zijn warme orgelklanken de melodie van de slowblues Broken Heart. Deze klassieker werd geschreven door B.B. King en Joe Bihari. De diepe baslijn van Kedar Roy vormt het kloppend hart van deze slowblues. Junior Watson schittert met fijn en gevoelvol snarenwerk op de gitaar. Brett Brandstadtt verrijkt de sound met heel fijn pianowerk. Hummel maakt een prachtig einde aan dit pareltje met een heel mooie solo op de mondharmonica.

Who is een Little Walter cover die door Mark Hummel op een heel knappe wijze wordt gezongen en ook zijn mondharmonica solo is weer van uitstekende kwaliteit. Met het eigen geschreven Mr. Two/ Thirds neemt Mark Hummel ons mee naar naar de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw. Drummer Wes Starr en bassist Randy Bermudes vormen hier opnieuw de ritmesectie en Bob Welsch en Billy Flynn nemen de piano en de gitaar voor hun rekening. Het instrumentale The Toddle is een Little Walter cover, met de mondharmonica van Mark Hummel in de hoofdrol. Mondharmonica virtuoos, pianist Bob Welsh en gitarist Billy Flynn schitteren in het zelf geschreven Lil Electric Car. Het album wordt afgesloten met Shufflin’ Days, waarin gastmuzikant Joe Beard de zang en de lead gitaar voor zijn rekening neemt.

Mark Hummel’s album ‘True Believer’ is een ware viering van de blues, doordrenkt met emotie en vakmanschap. Hummel, bekend om zijn virtuoze mondharmonicaspel, levert een collectie van nummers die zowel de traditionele als moderne blues eer aandoen. ‘True Believer’ is een getuigenis van Mark Hummel’s toewijding aan de blues. Het album biedt een rijke mix van originele nummers en zorgvuldig gekozen covers, uitgevoerd met vakmanschap en diepe emotie.

Tracks:
01. High Time For The Devil
02. Ghosted
03. Headed For A Heartache
04. Double Trouble
05. What The Hell
06. Jackknifed
07. Stop Messin Round
08. Broken Heart
09. Who
10. Mr. Two/ Thirds
11. The Toddle
12. Lil Electric Car
13. Shufflin Days

Line-up:
Mark Hummel: Zang en mondharmonica
Junior Watson: Gitaar (4,5,6,7,8,9,11)
Kedar Roy: Staande bas (4,5,6,7,8,9,11)
Billy Flynn: Gitaar (1,2,3,10,12,13)
Bob Welsh: Piano (1,2,3,10,12,13)
Randy Bermudes: Bas (1,2,3,10,12,13)
Wes Starr: Drums
Brett Brandstatt: Piano (4,5,6,7,8,9,11)
Jack Sanford: Saxofoon (4,6,7)
Joe Beard: Gitaar en zang (13)
Oscar Wilson: Zang (1)
Lisa Leuschner Andersen: Back up vocals (2)
Kid Andersen: (Orgel (8)