Review: Kristian Montgomery & The Winterkill Band – Lower County Outlaw

 

Kristian Montgomery & The Winterkill Band - Lower County Outlaw

Kristian Montgomery & The Winterkill Band – Lower County Outlaw
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Kristian Montgomery & The Winterkill Band is een band geformeerd rond zanger-gitarist Kristian Montgomery, oorspronkelijk uit Florida maar tegenwoordig verblijvend in Vermont samen met John Clark(gitaar), Dave Leitch (bas), Mark Harding (bas) en Andrew Koss (drums).

In drie jaar tijd zijn ze inmiddels toe aan hun vierde album. Een album waarop de band aantoont, dat ze behoorlijk veelzijdig is. Met het grootste gemak wordt hun van oorsprong Americana geluid vermengd met invloeden vanuit de blues, psychedelische rock en zelfs grunge!

Het album opent met het aanstekelijk deinende Gypsy Girl. Een heerlijk galmende opener, die voorzien is van venijnig schurend gitaarspel.

Vervolgens is 4th Of July een sfeervolle warme deiner met huilend bluesgitaarwerk. In het ontspannen swingende A Little Lower zit een licht Tom Petty geluid waarin het romige gitaarspel volledig tot zijn recht komt. Na het dromerig deinende Easy To Forget You When I’m Gone is het de beurt aan de felle rocker Somebody ‘s Baby Mama waarin je Stones-achtige gitaarriffs tegenkomt.

In tegenstelling tot de songtitel is The Long Gone Blues een deinend Americana nummer. Submit To My Transmission is vervolgens een loom groovend nummer, dat je meeneemt richting het geluid van Bruce Hornsby & The Range. Lost In Memphis is een venijnige rocker met splijtend hard gitaarwerk in een stijl die dicht bij Warren Zevon ligt. Grunge invloeden, en dan met name Pearl Jam, zijn volop aanwezig in het gruizige Around And Around.

The Girl With The Gages In Her Ears is daarna weer een prima voorbeeld van de energieke rockkant van de band.

Met ‘Lower County Outlaw’ van Kristian Montgomery & The Winterkill Band haal je een prima veelzijdig album in huis!

01. Gypsy Girl (demo mix)
02. 4th Of July
03. A Little Lower
04. Easy To Forget You When I’m Gone
05. Somebody’s Baby Mama
06. The Long Gone Blues
07. Submit T o My Transmission
08. Annie Pay Your Band
09. Lost In Memphis
10. Around A nd Around
11. The Girl With The Gages In Her Ears
12. I Don’t Know What’s Real Anymore

Website: https://kmwkb.com/